0%

Blockchain nedir? Blockchain teknolojisi ne işe yarar?

2021年4月22日 3分で読めます
ニュース記事 バナー画像

Blockchain nedir ve nasıl çalışır?

Blockchain, merkezi olmayan ve çeşitli siber saldırılara karşı dayanıklı bir dağıtık veritabanı modelidir. Blockchain ağında işlemler, bloklar halinde saklanır ve her yeni oluşturulan blok, "hash" adı verilen benzersiz bir işlem kimliğiyle kendisinden önceki bloğa bağlanır. Blockchain’in arkasındaki devrim niteliğinde özelliği ise, işlemlerin tek tek değil, aynı anda birçok bilgisayar tarafından tamamlanabiliyor olmasıdır. Bitcoin’den örnek vermek gerekirse, Bitcoin'e olan güven, tek bir şirket veya hükümet tarafından değil, dünyanın her yerindeki bağımsız bir bilgisayar topluluğu tarafından yönetilen, merkezi olmayan, değişmez bir defter aracılığıyla güvence altına alınır. Tüm bilgisayarlar, eşler arası ağ (P2P) adı verilen aynı ağda bulunur ve sektörde, bu model genellikle "dağıtılmış güven modeli" olarak adlandırılır.

Blockchain yazılımı ise, her türlü veriyi takip edebilmek amacıyla kullanılan dijital bir defterdir. Üstelik, herkese açık ve şeffaftır. Blockchain teknolojisinde işlemler dijital bir ortamda gerçekleşir, geçmişe yönelik bir düzenleme yapılamaz ve işlemler geri alınamaz. Bir önceki blokta değişiklik yapılması, sonraki tüm bloklarda değişikliğe neden olacağı için her blok içinde işlem bilgileri ve önceki bloğun şifrelenmiş hash kodu bulunur.

Dağıtık ağ nedir?

Blockchain teknolojisinde işlemlerin dağıtık ağda veya sistemde gerçekleştiğinden bahsetmiştik. Peki ama dağıtık ağ nedir? Dağıtık ağ; aynı veri kaydının, birbirleriyle iletişim halindeki farklı bilgisayarlar üzerinde saklanmasına verilen isimdir. Dağıtık sistemde herhangi bir otorite ya da kurum bulunmamaktadır, kayıtlı veriler hiç kimsenin yönetiminde olmadığı için ağdaki tüm kullanıcılar erişim sağlayabilir. Madenci ismi verilen ağa bağlı bilgisayarlar, işleme konan verileri bir araya getirerek şifreleme standartlarına uygun biçimde arşivler ve blok haline getirir.

Blockchain teknolojisine güvenilir mi?

Blockchain teknolojisi, pek çok nedenden dolayı interneti ve hatta dünyayı değiştirme potansiyeline sahip çığır açan teknolojiler sunmaktadır. Her şeyin kolayca kopyalanabildiği ve çoğu kullanıcının anonim olduğu dijital bir alanda kime güvenilebilir? Blockchain teknolojisi ise, bu can alıcı soruyu çözmeye yardımcı olma niteliği taşıyor. Bir blockchain ağı tek bir kişi tarafından değil, düzenli zaman dilimlerinde yüzlerce, binlerce ve hatta milyonlarca topluluk üyesi tarafından güncellenir ve doğrulanır.Bir şirket, hükümet veya banka gibi tek bir merkezi otorite yerine tüm blockchain ağı, paylaşılan bir "gerçeklik" üzerinde, yani ağda şimdiye kadar gerçekleşen tüm işlemlerin geçmişi üzerinde karar kılar. Bu anlaşmaya konsensüs (fikir birliği) denir.

Hiçbir kullanıcının sistemi aldatmasının mümkün olmaması nedeniyle blockchain ağı katılımcılarının birbirlerine güvenmelerine bile gerek yoktur. Gerçekleşen her ilgili işlem ağda kaydedildiği ve kalıcı olarak saklandığı için, defterin geçmişini değiştirmek veya aynı işlemi iki kez göndermek (çift harcama/double spending) mümkün değildir.

Bitcoin gibi blok zincirlerinde güven unsuru, tüm blokların insanlar tarafından görülebildiği teknolojik özelliklere dayanır. Üstelik, blockchain üzerinde yapılan tüm işlemlerin kontrol edilebilmesi, sistem üzerinde yapılabilecek hileli işlemlerin ve sahtekarlıkların blok zincirlerine eklenmesini önlemek amacıyla ağdaki özel bir bilgisayar türü olan madenci tarafından doğrulanmadığı takdirde hiçbir işlem bir ağa eklenmez. Yani, işlemlerin çeşitli siber saldırılara karşı dayanıklı olması sayesinde, blockchain ağı, iş yapmak için birbirlerine güvenmeleri gerekmeyen kişiler tarafından bile kullanılabilir.

Blockchain teknolojisinin önemini bilmek kadar hangi borsada yatırım yapacağınızdan emin olmak da aynı derecede önemlidir. Siz de güvenle yatırım yapmak istiyorsanız, bitpanda.com/tr adresimize tıklayıp, bir hesap açıp kolayca alım-satım yapmaya başlayabilirsiniz!

人気ニュース

How to Set Up and Use Trust Wallet for Binance Smart Chain
#Bitcoin#Bitcoins#Config+2 その他のタグ

How to Set Up and Use Trust Wallet for Binance Smart Chain

Your Essential Guide To Binance Leveraged Tokens

Your Essential Guide To Binance Leveraged Tokens

How to Sell Your Bitcoin Into Cash on Binance (2021 Update)
#Subscriptions

How to Sell Your Bitcoin Into Cash on Binance (2021 Update)

What is Grid Trading? (A Crypto-Futures Guide)

What is Grid Trading? (A Crypto-Futures Guide)

クリプトホッパーで無料で取引を始めましょう!

無料 - クレジットカード不要

始める
Cryptohopper appCryptohopper app

免責事項:クリプトホッパーは規制されていないサービスです。仮想通貨ボット取引は高いリスクを伴いますので、過去の成果は今後の結果を保証するものではありません。製品のスクリーンショットに示された利益は例示的なものであり、実際とは異なる場合があります。ボット取引を行う場合は、十分な知識があることを確認するか、資格のあるファイナンシャル・アドバイザーに相談してください。クリプトホッパーは、(a)当社ソフトウェアを利用した取引によって生じた、または関連した損失や損害の全てや一部、または(b)直接的、間接的、特別、派生的、偶発的な損害について、どのような個人や団体に対しても一切責任を負いません。クリプトホッパー・ソーシャル・トレーディング・プラットフォームで提供されるコンテンツは、クリプトホッパー・コミュニティーのメンバーが作成したものであり、クリプトホッパーからの、またはクリプトホッパーを代表する助言や推薦ではありません。マーケットプレイスに掲載された利益は、今後の結果を示すものではありません。クリプトホッパーのサービスを利用することで、利用者は仮想通貨取引に伴うリスクを理解・承認し、発生した責任や損失からクリプトホッパーを免責することに同意したものとみなされます。クリプトホッパーのソフトウェアを使用したり、取引活動に参加する前に、当社の利用規約とリスク開示方針を確認し、理解してください。お客様の個別の状況に応じたアドバイスについては、法律や金融の専門家にご相談ください。

©2017 - 2024 Copyright by Cryptohopper™ - 無断複写・転載を禁じます。