0%

Proof-of-Stake Tanımı

1 mei 2023 4 min gelezen
Afbeelding banner nieuwsartikel

Bu makalede, nasıl çalıştığını anlatacak ve kripto alanında Proof of Stake'in rolüne dair popüler soruları yanıtlayacağız.

Proof of Stake nedir?

Blok zincirleri merkezi olmamak üzere tasarlanmaktadır. Temellerindeki yapı, tek bir yetkilinin işlem verilerini işlemesi ve direkt olarak kayıtları tutmasından uzaklaşmayı önermektedir. Alternatif olarak, sayısız blok zinciri katılımcıları aktif olarak işlemleri onaylamaya ve kayıt defteri güncellemeye katkıda bulunmaktadır. Mutabakat mekanizmaları, herkesin kuralına göre oynadığını garanti altına almaktadır.

Mutabakat, "çifte harcama" problemine çözüm sunarak kullanıcıların dijital coinlerini bir kereden daha fazla harcamalarını önlemektedir. Aksi takdirde, kripto işlemleri işlevli bir şekilde çalışmayacaktır.

Proof of Work en eski mutabakat mekanizmasıdır. Bitcoin blok zinciri tarafından kullanıldığından ötürü genel olarak blok zinciri teknolojisinin altında yatan temel olarak algılanmaktadır. Proof of Work, madencilerin işlemleri onaylamalara ve yeni bloklar eklemelerine dayanmaktadır.

Modern madenciler, karmaşık matematik problemlerini çözmek için hesaplamaları işlemekte kullandıkları güçlü donanımlar ile çalışmaktadırlar. Problemi ilk çözen madenci, işlemlerin bir sonraki bloğunu blok zincirine kaydeder ve yeni basılmış coin formunda bir ödül kazanır.

Maalesef bu sistem yüksek enerji tüketimi gerektirmektedir. Diğer mutabakat mekanizmalarına kıyasla, daha yüksek ücretlere ve daha yavaş işlem hızına sahiptir.

Öte yandan Proof of Stake (ya da Pos) katılımcıların kripto ödülleri kazanmak için beyhude aktiviteler ile meşgul olmaları ve elektrik tüketmeleri yerine tokenlerinin belirli bir miktarını bir akıllı sözleşmede kilitlemelerini teklif etmektedir. Bunu yaparak, işlemleri doğrulama ve kar alma şansını elde etmektedirler. Şayet hile yapmaya yeltenirler ya da sahte bir işlemi engellemekte başarısız olurlarsa, stake ettiklerini kaybetme riskini taşımaktadırlar.

Proof of Stake blok zincirlerinin arasında Solana, Terra, Cardano, ve yakın zamandan beridir Ethereum bulunmaktadır.

Proof of Stake Artıları

  • Düşük enerji tüketiminden dolayı çevre dostudur.

  • Daha az rekabetçi ve daha düşük giriş bariyeri: pahalı ekipmanlar satın almaya ve sürekliliklerini sağlamaya ihtiyaç duyulmaz

  • Ek çözümler uygulandığında potansiyel olarak daha fazla ölçeklendirilebilir

Proof of Stake Eksileri

  • Güvenlik bağlamında Proof of Work’e nazaran daha az etkili olabilir

  • Teorik olarak büyük miktarlarda tokenleri ellerinde bulunduran doğrulayıcılar işlem doğrulama süreçlerini etkileyebileceğinden merkezileşme ihtimali

  • Bir miktar coin asgari bir süre boyunca kilitli kalmalıdır ve acil bir durum oluştuğunda kullanılamaz

Staking nedir?

Staking, bir miktar kripto para birimini bir blok zinciri doğrulama havuzunda kilitleme sürecidir. Doğrulayıcı olarak da anılan stakerlar işlem süreçlerine katılım sağlarlar.

Stake edilen miktara bağlı olarak, blok zinciri algoritması doğrulayıcıları seçer, daha fazla stake edenler önceliğe sahip olup ödülleri toplarlar. Yanlış işlemleri doğrulamak cezalara ya da stake edilen fonların tamamının kaybedilmesine yol açar.

Son dönemlerde, stake etmek elde tutmanın en iyi alternatifi halini almıştır ki bu sayede herkes uzun dönem yatırımlarının üstüne bir de ekstra gelir kazanabilir ve getiriliri toplayabilir. Stake etmenin en güzel kısmı ise kar elde etmek için aktif olarak alım satım işlemlerine dahil olmanıza gerek olmamasıdır. Bunun yerine, fonlarınızı belirli bir süreliğine kilitler ve banka faizine benzer bir şekilde bir ödül kazanırsınız. Piyasa faiz oranları, stake edilen aktif varlığa bağlı olarak %1 ila %100 arasında değişkenlik gösterebilimekte olup genellikle yıllık bazda %10 oranının altına denk gelmektedir.

Staking, hali hazırda çoğu kripto borsası tarafından desteklenmektedir. Neredeyse tamamında, fonlarınızın belirli bir zaman zarfı boyunca kilitli kalması gerekmektedir ki yalnızca birkaç borsa likit staking sunmaktadır. Likit staking'de fonlarınıza dilediğiniz zaman erişebilirsiniz ve ödüller tutuyor olduğunuz aktif varlıkların minimum günlük bakiyesine göre tahakkuk etmektedir.

Kripto işlem platformu T-rex, 10'dan fazla coin arasından seçim yapabileceğiniz ve %40 oranına varan APY (Yıllık Getiri Yüzdesi) sahip olmasıyla birlikte piyasadaki en iyi likit staking seçeneğini sunmaktadır. Mevcut coinlere CVX, STETH, EMC, MINA, SMART, HYDRA, AXS, ve diğerleri dahildir. T-rex uygulaması ve borsasında staking yapılabilecek mevcut coinlerin ve tokenlerin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Uzun lafın kısası

Proof of Stake mutabakat mekanizması, Proof of Work karşısındaki sürdürülebilir bir alternatif konumundadır. Ayrıyeten asgari harcamayla herkesin doğrulama sürecine katılabilmesini mümkün kılmaktadır. Bununla kalmayıp yatırımcıların kriptolarını stake etmelerine ve pasif gelir elde etmelerine de olanak tanımaktadır.

Populair nieuws

How to Set Up and Use Trust Wallet for Binance Smart Chain
#Bitcoin#Bitcoins#Config+2 meer tags

How to Set Up and Use Trust Wallet for Binance Smart Chain

Your Essential Guide To Binance Leveraged Tokens

Your Essential Guide To Binance Leveraged Tokens

How to Sell Your Bitcoin Into Cash on Binance (2021 Update)
#Subscriptions

How to Sell Your Bitcoin Into Cash on Binance (2021 Update)

What is Grid Trading? (A Crypto-Futures Guide)

What is Grid Trading? (A Crypto-Futures Guide)

Begin gratis te handelen met Cryptohopper!

Gratis te gebruiken - geen creditcard nodig

Laten we beginnen
Cryptohopper appCryptohopper app

Disclaimer: Cryptohopper is geen gereguleerde entiteit. De handel in cryptocurrency bots brengt aanzienlijke risico's met zich mee en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De winsten getoond in product screenshots zijn voor illustratieve doeleinden en kunnen overdreven zijn. Doe alleen aan bothandel als u over voldoende kennis beschikt of vraag advies aan een gekwalificeerd financieel adviseur. In geen geval aanvaardt Cryptohopper enige aansprakelijkheid jegens enige persoon of entiteit voor (a) enig verlies of schade, geheel of gedeeltelijk, veroorzaakt door, voortvloeiend uit of in verband met transacties met onze software of (b) enige directe, indirecte, speciale, gevolg- of incidentele schade. Houd er rekening mee dat de inhoud die beschikbaar is op het Cryptohopper sociale handelsplatform is gegenereerd door leden van de Cryptohopper gemeenschap en geen advies of aanbevelingen van Cryptohopper of namens haar vormt. Winsten getoond op de Marktplaats zijn niet indicatief voor toekomstige resultaten. Door gebruik te maken van de diensten van Cryptohopper, erkent en aanvaardt u de inherente risico's die betrokken zijn bij de handel in cryptocurrency en gaat u ermee akkoord Cryptohopper te vrijwaren van eventuele aansprakelijkheden of opgelopen verliezen. Het is essentieel om onze Servicevoorwaarden en Risicobeleid te lezen en te begrijpen voordat u onze software gebruikt of deelneemt aan handelsactiviteiten. Raadpleeg juridische en financiële professionals voor persoonlijk advies op basis van uw specifieke omstandigheden.

©2017 - 2024 Copyright door Cryptohopper™ - Alle rechten voorbehouden.